Gemeente Nunspeet

Wat vinden de gemeentes hiervan dat de VNG het bouwbesluit wil afschaffen?
Plaats reactie
vuurkorf
Site Admin
Berichten: 1402
Lid geworden op: 04-09-2015 22:42

Gemeente Nunspeet

Bericht door vuurkorf » 08-02-2016 19:41

Onlangs ontvingen wij uw e-mailbericht waarin u enkele vragen stelde. Hieronder worden uw vragen puntsgewijs beantwoord.
1. Kunt u aangeven om welke reden men de APV en dus ook artikel 7.22 wil gaan schrappen?
Artikel 7.22 staat niet in de APV van de gemeente Nunspeet, maar in het Bouwbesluit. Het blijkt in de praktijk dat het niet goed mogelijk is om op basis van artikel 7.22 uit het Bouwbesluit handhavend op te treden. Het is niet goed mogelijk om eenduidig vast te stellen of sprake is van hinderlijke of schadelijke rook. Dit wordt ook bevestigd door uitspraken van de Raad van State in zaken waarbij een de Raad van State heeft geoordeeld dat er niet gehandhaafd kon worden, omdat er geen algemeen aanvaarde inzichten bestaan over de beantwoording van de vraag of, en zo ja, onder welke omstandigheden en bij welke frequentie, houtkachelrook onaanvaardbare hinder en schade veroorzaakt. Zie hiervoor uitspraaknummers 201306442/1/A1 en 201308188/1.
2. Wat vind u er van dat de VNG dit van plan is ?
Zie antwoord op de vraag 1.

3. Kunt u aangeven hoe de VNG tot dit besluit is gekomen?
Zie antwoord op vraag 1.
4. Is uw gemeente lid van de VNG?
Ja.
5. De VNG geeft aan de belangen van de gemeentes voorop te stellen. Stellen zij het belang van de gezondheid en kwaliteit van leven van de burgers ook voorop?

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten is de koepelorganisatie van alle gemeenten. Zij behartigt hun belangen bij het kabinet, de Tweede Kamer, overheden en maatschappelijke organisaties.
De vereniging levert diensten en producten voor gemeentebestuurders en –medewerkers. In die zin zorgt zij dat gemeenten de belangen van hun inwoners kunnen behartigen, inclusief de gezondheid en kwaliteit van leven.
De GGD Groningen, GGD Drenthe en GGD Fryslân hebben een rapport opgesteld waarin is onderzocht wat de gezondheidseffecten door houtstook zijn en wat de bruikbaarheid is van een fijnstofmeetappartaat om klachten over overlast inzichtelijk te maken. Het RIVM heeft het onderzoeksrapport bekeken in opdracht van de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu en heeft geconcludeerd dat het niet zonder meer mogelijk is om een meetprotocol en een normenstelsel op te zetten waarmee getoetst kan worden of sprake is van onaanvaardbare hinder en onaanvaardbare schade. De staatssecretaris onderschrijft wel de conclusie van het GGD rapport dat er schadelijke effecten van houtstook op de gezondheid zijn en dat het schoner en gezonder maken van de lucht een belangrijke doelstelling van haar beleid is en blijft. Wij sluiten ons aan bij de conclusies die het RIVM en de Staatsecretaris trekken.

www.nunspeet.nl

Plaats reactie