Gemeente Landerd

Wat vinden de gemeentes hiervan dat de VNG het bouwbesluit wil afschaffen?
Plaats reactie
vuurkorf
Site Admin
Berichten: 1402
Lid geworden op: 04-09-2015 22:42

Gemeente Landerd

Bericht door vuurkorf » 18-02-2016 17:12

Wat zou u ervan vinden als er bijvoorbeeld op scholen geen regels meer gelden?
Dat het uitschelden van een docent geen consequenties heeft?
Of dat een leerling steeds te laat komt en niet hoeft na te blijven?
Helaas zijn regels overal en ten alle tijde nodig. Omdat er altijd mensen zullen zijn die zich zodanig gedragen dat anderen er onder lijden. Omdat mensen niet alleen op school maar altijd en overal houvast en richtlijnen nodig hebben anders kan er geen samenleving meer zijn. Regels waren er altijd al, van de eeuwenoude universele tien geboden tot en met het Romeins recht dat we nu proberen na te leven. Althans tot nu toe.
Want :
De Verenigde van Nederlandse Gemeenten (vng.nl) wil nog dit jaar, 2016, de APV en daarmee ook het bouwbesluit 7.22 per direct afschaffen*.
In artikel 7.22 wordt het volgende bepaald:
men mag voor de omgeving geen hinderlijke of schadelijke wijze rook, roet, walm
of stof verspreiden.
Een goed voorbeeld want tegenwoordig is smog van verbrandingsrook afkomstig van houtstook door particulieren schering en inslag .Dit drama is te danken aan de consequente weigering van lokale overheden om artikel 7.22 van de APV te handhaven
Veel mensen hebben hierdoor ernstige gezondheidsklachten gekregen en buren staan elkaar naar het leven. Zie hiervoor ook de reacties op een recente TV uitzending over dit onderwerp
van TROS Radar op 5-1-2016 :"Gezellig vuur, zieke buur "
De overheid gedoogt dus op die manier ongeremd en ondeskundig gedrag en werkt zo zelfs mee aan milieudelicten. Met het afschaffen van de APV is vervolgens voor gedupeerden ook meteen de laatste strohalm die ze wettelijk nog hadden ontnomen.
Is hier sprake van onwetendheid bij bestuurders en volksvertegenwoordigers?
Is het gemakzucht of zelfs boze opzet ?
Het afschaffen van de APV heeft tot gevolg dat de burgers in Nederland het dus onderling zelf maar moeten oplossen Hoe dit werkt hebben we met het roken van sigaretten al eens eerder gezien. Dan gaat het recht van de sterkste gelden en is de goedwillende burger vogelvrij verklaard. Hoe stelt u zich de toestand in de Nederlandse samenleving eigenlijk voor na het afschaffen van een dergelijk nuttig en onmisbaar statuut als de APV?
Bij de VNG kan ik hierop geen antwoord krijgen want alleen de gemeente mag
communiceren met de VNG. Kort samengevat:
- Kunt u aangeven om welke reden men de APV en dus ook artikel 7.22 wil gaan schrappen?
Mij is niet bekend dat de VNG voornemens is de APV af te schaffen. Landelijk is een beweging van verdergaande deregulering gaande. Dit omwille van het ‘opruimen van overbodige wet- en regelgeving’.
De APV is een gemeentelijke verordening. De VNG kan deze niet afschaffen. De laatste wijziging van de model APV 2015 geeft ook geen blijk van het afschaffen van de APV. Enkele gemeenten experimenteren met het drastisch verkleinen van de APV. Deze ontwikkelingen worden op de voet gevolgd.
-Wat vind u er van dat de VNG dit van plan is ?
Gezien bovengenoemde constatering hebben wij hier geen opvattingen over. Vooralsnog lijkt het onwaarschijnlijk dat gemeenten door het leven gaan zonder APV.
Dat bepalingen uit de APV worden geschrapt in het kader van deregulering zou kunnen. Verschillende bepalingen, zeker in het kader van openbare orde en veiligheid, blijven nodig.

- Kunt u aangeven hoe de VNG tot dit besluit is gekomen?
Nee, hiervan zijn wij niet op de hoogte.
- Is uw gemeente lid van de VNG?
Ja.
- De VNG geeft aan de belangen van de gemeentes voorop te stellen. Stellen zij
het belang van de gezondheid en kwaliteit van leven van de burgers ook voorop?
Het is voor ons als gemeente onmogelijk te bepalen op welke wijze en welke belangen de VNG dient. De VNG houdt zich met name bezig met de kwaliteit van het lokaal openbaar bestuur.
Zij ondersteunt ons en adviseert ons daarbij. De VNG is slechts een van de vele partners.
Onze volksvertegenwoordigers dienen de belangen van onze inwoners te wegen en daarnaar te handelen. Het is primair aan de raad (kaders) en College (dagelijks bestuur) om beleid te maken en uit te voeren.


De VNG geeft al jaren ten onrechte aan dat je niet kunt handhaven op rookoverlast. Dan zouden de ambtenaren al snuffelend de wijken in moeten gaan. Reizen naar de maan kan wel. Gek eigenlijk. Als de gemeente kan
achterhalen of iemand een hond heeft voor hondenbelasting, dan lijkt
mij dat het achterhalen van een niet lopende houtkachel gemakkelijker
is. Ik bemerk dat de meeste wethouders de VNG elkaar na papegaaien. Wiens brood men eet....
Wij hebben kennis genomen van uw opmerking hierboven.

www.landerd.nl
https://www.facebook.com/gemeentelanderd
https://twitter.com/gemlanderd

Plaats reactie