Tussen twee vuren mr. Frank Visser SBS6

Bespreek hier wat de juridische mogelijkheden zijn tegen houtrookoverlast.
Plaats reactie
vuurkorf
Site Admin
Berichten: 1402
Lid geworden op: 04-09-2015 22:42

Tussen twee vuren mr. Frank Visser SBS6

Bericht door vuurkorf » 27-06-2016 17:02

http://www.sbs6.nl/blogs/mr-frank-visse ... twee-vuren

Een knisperend houtvuur, wijntje erbij en een spannend boek. Heerlijk de warmte vasthouden op zoÂ’n frisse lenteavond. Ondertussen bij de buren. Astma medicijnen binnen handbereik, een grote mok thee en de televisie aan. Even relaxen na deze dag die voor flink wat benauwdheidsklachten zorgde.

Gevoeligheid
In veel huishoudens staat een houtkachel in de woning en/of een vuurkorf in de tuin. Een haardvuur is tenslotte zo gezellig en knus. Wat veel mensen echter niet weten is dat een haardvuur in sommige gevallen kan leiden tot gezondheidsproblemen bij u, maar ook bij uw buren. Daarbij kan het zijn dat uw buren stank, en dus overlast, ervaren. En dit kan leiden tot een conflict met uw buren, iets waar u natuurlijk niet op zit te wachten. Dan is dat knisperende houtvuur ineens niet zo gezellig meer.

Stook verantwoord
Het stoken van een houtkachel en vuurkorf is wettelijk toegestaan, als u hiermee geen onrechtmatige hinder aan omwonenden veroorzaakt. Om overlast zo veel mogelijk te beperken, is het belangrijk dat u gedroogd en onbewerkt hout stookt en dat u uw schoorsteen minstens 1 keer per jaar laat vegen. Het is trouwens verboden om afvalmaterialen zoals papier, karton en plastic te gebruiken als brandstof.

Denkt u er verder aan dat u beter niet kunt stoken bij windstil of mistig weer, de rook blijft dan namelijk hangen en kan luchtvervuiling veroorzaken. Ga zorgvuldig om met open vuur als de natuur erg droog is. En stook niet iedere dag en zeker niet langer dan 4 uur op één dag. Zo blijft u vrienden met uw buren.

Overlast?
Heeft u last van het stookgedrag van uw buren? Gooi geen olie op het vuur, maar ga met uw buren in gesprek. Wijs hen op de tips rondom verantwoord stoken. Geef ook de nadelen van hun stookgedrag aan. Wellicht zijn uw buren helemaal niet op de hoogte dat u er zo benauwd van wordt. Mocht u er onverhoopt niet uitkomen, schakel dan gratis buurtbemiddeling in. Blijft u overlast houden? Laat rechtsbijstandverzekering of het meldpunt Rookoverlast (tel. 06 49 13 77 77) u dan helpen.

Plaats reactie