Reactie van de overheid over rookhinder

Wat zijn de meningen van politieke partijen?
Plaats reactie
vuurkorf
Site Admin
Berichten: 1402
Lid geworden op: 04-09-2015 22:42

Reactie van de overheid over rookhinder

Bericht door vuurkorf » 08-09-2015 10:01

Geachte heer,

Allereerst wil ik u hartelijk bedanken voor uw vraag met betrekking tot de overlast door vuurkorven. Door vragen als deze kunnen we een betere inschatting maken van hoe burgers problemen met betrekking tot luchtkwaliteit ervaren en hoe we daarmee beter aan oplossingen kunnen werken.

Hoewel de luchtkwaliteit in Nederland het afgelopen decennium sterk is verbeterd en we vrijwel overal in het land voldoen aan de Europese normen voor luchtkwaliteit, resteren nog enkele bronnen waarvan we om gezondheidsredenen de luchtvervuiling willen terugdringen. We zijn ons er zeker van bewust dat het stoken van hout in vuurkorven, houtkachels en open haarden één van die bronnen is, zoals duidelijk blijkt uit de brief van het Longfonds en de omstandigheden die u schetst.

De overlast die u en andere burgers ondervinden door houtstook heeft meestal een sterk lokaal karakter: het gaat om stookgedrag van individuele burgers op specifieke momenten en de overlast treft vooral de omwonenden in de directe omgeving. Vandaar ook dat in de brief van het Longfonds de rol van de gemeente bij het terugdringen van de overlast en de schadelijke effecten wordt benadrukt. De bestaande (Europese) normen voor luchtverontreiniging helpen hier niet zo goed omdat deze meer gericht zijn op gemiddelde waarden over grotere gebieden voor een beperkt aantal stoffen. Bij houtstook gaat het, behalve fijnstof, om specifieke luchtverontreinigende stoffen waarvoor (Europese) normen ontbreken. Wel is het zo dat vorig jaar een voorstel van de Europese Commissie is aangenomen om in het kader van de Ecodesign richtlijn de Europese eisen voor houtkachels aanzienlijk aan te scherpen.

De overlast door houtstook, zeker die door vuurkorven, wordt echter vooral bepaald door het stookgedrag (brandstof, frequentie, tijdstip, weersomstandigheden) van de betreffende burgers. Het ministerie van IenM heeft daarom, samen met het Longfonds, gemeenten en GGD-en, burgergroeperingen, de kachelbranche en kennisinstituten, het initiatief genomen tot de oprichting van een Platform Houtstook. Doel van het platform is om alle maatschappelijke actoren bij elkaar te brengen en samen kennis uit te wisselen over wat de situatie zou kunnen verbeteren.

Tevens is in opdracht van het ministerie een toolkit “Houtstook door particulieren: hoe voorkom je overlast” samengesteld: een handreiking voor burgers, gemeenten en GGD voor hoe te handelen in een situatie van overlast http://www.vvm.info/main.php?id=897 . Deze zal ook via de website van het Platform Houtstook toegankelijk worden. Ook Milieu Centraal heeft in 2014 (met budget van IenM) een ‘modelpagina’ gemaakt met informatie over hout stoken, voor gebruik door huis-aan-huisbladen en biedt informatie aan op haar website http://www.milieucentraal.nl/wonen/gezo ... ut-stoken/ Het is de bedoeling om deze activiteiten in het Platform Houtstook verder te bundelen en uit te breiden en daaraan via de website ruimte bekendheid te geven.

Hoewel ik mij realiseer dat de overlast van houtstook die u thans ondervindt hiermee niet op korte termijn geheel zal worden weggenomen, hoop ik te hebben laten zien dat wij het als een serieus probleem beschouwen. Naast inspanningen in Europees verband werken we samen met betrokken organisaties, burgers en bedrijfsleven om oplossingen te vinden om overlast zoveel mogelijk terug te dringen.


Met vriendelijke groet

Wil J.M. Prins

senior beleidsmedewerker
Directie Klimaat, Lucht en Geluid
Ministerie van Infrastructuur en Milieu
tel. 070 4566032

Plaats reactie