GGD Utrecht

Nieuwsberichten over houtrook.
Plaats reactie
vuurkorf
Site Admin
Berichten: 1402
Lid geworden op: 04-09-2015 22:42

GGD Utrecht

Bericht door vuurkorf » 23-08-2016 16:23

Wij hebben uw vragen in goede orde ontvangen. De GGD is een informerende en adviserende instantie. Naar aanleiding van uw mail kan ik u over het volgende informeren.

Bewerkt hout
Houtverduurzamingsmiddelen worden gebruikt om de levensduur van houten voorwerpen te verlengen. Zo kunnen houten tuinschuttingen bewerkt worden om beter beschermd te zijn tegen regen en grondwater. Bij het bewerken, ofwel verduurzamen, van hout kan gebruik gemaakt worden van verschillende chemische stoffen waaronder chroom, koper of polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK). Hout dat verduurzaamd is met chroom en koper wordt ook wel CC-hout genoemd. Hout dat bewerkt is met PAK wordt ook wel gecreosoteerd hout genoemd.

Stoffen in rook
Bij het verbranden van hout in kachels en haarden komen veel verschillende stoffen vrij, zoals fijn stof, koolmonoxide, vluchtige organische stoffen (VOS) en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK). Als geïmpregneerd, geverfd, of behandeld hout als brandstof gebruikt wordt, kunnen ook de stoffen vrijkomen die gebruikt zijn bij het behandelen van dit hout.

Het is niet te schatten welke stoffen en hoeveel bij het verbranden van hout vrijkomen. Naast het type brandstof hebben namelijk ook vele andere factoren invloed hierop, zoals type kachel, meteorologische omstandigheden en stookgedrag. Voor het achterhalen welke stoffen allemaal vrijkomen bij de verbranding van (behandeld) hout, is uitgebreid onderzoek met specifieke metingen noodzakelijk. Dit zijn geen metingen die onze GGD uitvoert.

Gezondheidsklachten door rook
Rook bevat altijd schadelijke stoffen en kan daardoor gezondheidsklachten veroorzaken. Een deel van de rook van de houtkachel of haard komt direct in de woning van de stoker terecht. Het grootste deel wordt echter via de schoorsteen in de leefomgeving uitgestoten. De hoeveelheid houtrook die wordt ingeademd en de gevoeligheid van een persoon bepalen of iemand ook daadwerkelijk klachten ervaart.
Als mensen vaak worden blootgesteld kunnen ze klachten (of een toename van klachten) krijgen van de luchtwegen: droge hoest, slijm opgeven, benauwd gevoel of piepende ademhaling. Vooral mensen met astma of andere longaandoeningen kunnen al last hebben van weinig rook. Maar ook geïrriteerde ogen of hoofdpijn kunnen optreden, of problemen met de bloedvaten, bijvoorbeeld van het hart of de hersenen.
De kans op dergelijke effecten hangt nauwelijks af van wat er gestookt wordt. Ook schoon hout produceert rook die klachten kan veroorzaken. Schone rook bestaat niet.

Ook als de houtrook niet prikkelend is maar wel naar rook ruikt, dan kan dat hinderlijk zijn. De mate van hinder hangt mede af van wat je vindt van de geur. Houtkachels zijn een belangrijke oorzaak van geuroverlast in Nederland.

Goed stoken is belangrijk
De GGD heeft geen zicht op het aantal mensen in Nederland dat verduurzaamd hout in hun kachel of open haard stookt. Bij verbranding van dit soort materialen kunnen schadelijke stoffen vrijkomen, zoals chloorverbindingen, PAK\s en zware metalen.
Daarom adviseren we om geen hout te stoken dat geverfd, gebeitst of geïmpregneerd is.

Het verbranden van afval is in Nederland wettelijk verboden. De Wet milieubeheer staat niet toe om afvalhout te verkopen als stookhout. Het is ook niet toegestaan om afval in een open haard of houtkachel te verbranden. In een houtkachel mag enkel onbehandeld hout als brandstof worden gebruikt, zoals houtbriketten, houtpellets en hakhout.

In de bijlage treft u ons GGD-informatieblad over houtkachels. Hierin treft u aanvullende informatie over houtrook, gezondheid en diverse stooktips om goed te stoken.

Daarnaast kunt u op de website van het Platform Houtrook en Gezondheid een toolkit downloaden met informatie en stappenplannen om houtrookoverlast te reduceren, zie http://www.platformhoutrook.nl/Informatie

Wij hopen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Indien u aanvullende vragen heeft dan horen wij dat graag.

Plaats reactie