Gemeente Velsen

Informatie of een wethouder of burgemeester zelf een houtkachel heeft?
Plaats reactie
vuurkorf
Site Admin
Berichten: 1402
Lid geworden op: 04-09-2015 22:42

Gemeente Velsen

Bericht door vuurkorf » 05-07-2018 12:48

inderdaad ondergebracht bij verschillende wethouders, denk aan gezondheid, milieu/
klimaat etc. Wij gaan niet in op uw individuele vragen over wethouders, maar overlast door houtkachels is een aandachtspunt voor de gemeente Velsen. Maar niet alleen voor Velsen, alle gemeenten zijn hiermee bezig.
In de Visie Luchtkwaliteit, welke is vastgesteld in de IJmondgemeenten, is houtrook dan ook opgenomen. Het is dan ook een agendapunt op het platform Milieu en Gezondheid, welke is samengesteld door de wethouders milieu en wethouders gezondheid vanuit de IJmond gemeenten en GGD.
https://www.odijmond.nl/publish/pages/4 ... 7-2021.pdf

Omdat er op dit moment geen juridische grondslag is om iets te kunnen doen tegen (overlast van) houtrook, richten wij ons vooral op voorlichting.
Onze voorlichting richt zich op inwoners en hoe zij verantwoord hun houtkachels kunnen en dienen te gebruiken. Afgelopen stookseizoen hebben wij daarvoor de volgende communicatiekanalen ingezet:
· Informatie over houtgestookte kachels is in een persbericht naar alle lokale en regionale kranten in de IJmond verzonden.
· Klachtverwijzing op onze website naar website GGD Kennemerland
· GGD Kennemerland informeert over het thema op haar website.
· Factsheet beschikbaar voor inwoners die vragen hebben over/naar houtrook. Zie bijlage.
· Het item is opgenomen in het magazine Ruimte voor schone lucht, het magazine over de Visie Luchtkwaliteit. Hierover is een persbericht naar alle lokale en regionale kranten in de IJmond verzonden en het staat op onze website, is via Twitter verspreid. http://magazine.odijmond.nl/instant-magazine-vol-2

We zullen hier jaarlijkse, bij de start van het stookseizoen aandacht aan geven.

Het landelijk platform Houtrook en Gezondheid heeft afgelopen februari hun adviezen m.b.t. gedragsbeïnvloeding, normering, toestellen/ brandstof en proces over houtrook overgedragen aan de staatssecretaris. We volgen dit proces om op de hoogte te blijven van eventuele nieuwe ontwikkelingen op het gebied van installaties en houtrook. De verwachting is dat er in de toekomst emissie-eisen worden gesteld aan houtkachels.

Achtergrond keuze communicatiekanalen
GGD Kennemerland heeft vorig jaar een panelonderzoek gehouden over houtrook. Uit het panelonderzoek is gebleken dat inwoners graag worden geïnformeerd via een website (70%), folder (38%), lokale krant (33%),

Plaats reactie