Gemeente Edam-Volendam (stoken op behandeld hout)

Wat is het beleid van de gemeente?
Plaats reactie
vuurkorf
Site Admin
Berichten: 1402
Lid geworden op: 04-09-2015 22:42

Gemeente Edam-Volendam (stoken op behandeld hout)

Bericht door vuurkorf » 27-04-2017 22:54

Op de door u naar verwezen site waar een artikel over de luchtkwaliteit in een aantal steden in Nieuw Zeeland is te vinden wordt in de kop gesteld dat het “verbranden van oud behandeld en geschilderd hout de stadslucht vergiftigd”. In het artikel wordt gesteld dat het probleem zich primair voordoet gedurende de winter en voornamelijk betrekking heeft op binnen stedelijk gebied. Het betreft specifiek de stoffen arseen en lood. De onderzoeksleider wijst het verbranden van oud, behandeld en geschilderd hout aan als mogelijke bron van de toename. Ook wordt verwezen naar een onderzoek waaruit blijkt dat blootstelling aan lood in de kinderjaren een lagere I.Q. tot gevolg kan hebben maar ook naar een onderzoek waaruit blijkt dat te weinig lood in het bloed kan leiden tot een beperking in de hersenontwikkeling van kinderen.

Het betreft een complex materie zoals blijkt uit de artikel.

De door u als bijlage bijgevoegde documenten zijn relevant vanuit het oogpunt van het uitlooggedrag van CCA hout in water en de hoeveelheid chroom in de vliegas van stookinstallaties die worden gestookt met verschillende vaste brandstoffen. Echter een aantal zijn gedateerd en geven niet de huidige inzichten weer. Bovendien geven ze geen informatie met betrekking tot de relevante Wet- en regelgeving in Nederland gerelateerd aan het gebruik en toepassing van CCA hout.

In de Nederlandse Wet- en regelgeving wordt hout ingedeeld in drie categorieën:

- A-hout: onbehandeld hout;
- B-hout: geverfd, gelakt of verlijmd hout en
- C-hout: geïmpregneerd hout.

De in de bijlagen naar gerefereerde hout is C-hout ook bekend als hout die behandeld is met Wolmanzouten (CCA hout bevat koper, chroom en arseen).

In de Wet- en regelgeving zijn meerdere verboden en beperkingen opgelegd op het produceren en toepassen van C-hout. Ook zijn er regels voor hoe om te gaan met in de afvalfase.

Onderstaand een aantal voorbeelden van waarin het een en ander is geregeld:
Besluit bodemkwaliteit, Besluit omgevingsrecht, Regeling omgevingsrecht, Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, Wet milieubeheer. U kunt alle Wet- en regelgeving vinden op de site van http://wetten.overheid.nl/zoeken

Voor een verdere uiteenzetting van de vrijkomende componenten en gezondheidsrisicoÂ’s kunt u terecht in de door u aangeleverde bijlagen waarin ook diverse verwijzingen naar andere onderzoeken te vinden zijn. Maar ook Wikipedia en de site van het RIVM kan u verder helpen aan meer informatie.

Plaats reactie