Gemeente Zaanstad (stoken op behandeld hout)

Wat is het beleid van de gemeente?
Plaats reactie
vuurkorf
Site Admin
Berichten: 1402
Lid geworden op: 04-09-2015 22:42

Gemeente Zaanstad (stoken op behandeld hout)

Bericht door vuurkorf » 27-04-2017 23:20

U heeft op 20 april 2017 bij de gemeente Zaanstad de volgende vraag gesteld:
Kunt u uiteenzetten welke gevaarlijke componenten vrijkomen bij verbranding van CCA-hout en in welke vorm? Kunt u daarbij per stof tevens de gezondheidsrisico\s uiteenzetten?

Deze vraag kunnen wij helaas niet zelf voor u beantwoorden. Ik heb voor u op internet gezocht of ik antwoord op uw vraag kan geven. Door het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke ordening en Milieubeheer zijn in 2009 een aantal vragen beantwoord over CCA-hout (zie bijlage 1). De vraag van u staat hier ook letterlijk in en is als volgt beantwoord:

Vraag 5
Kunt u uiteenzetten welke gevaarlijke componenten vrijkomen bij verbranding van CCA-hout en in welke vorm? Kunt u daarbij per stof tevens de gezondheidsrisicoÂ’s uiteenzetten?
De "definitie" zoals opgenomen in het sectorplan hout van LAP2 is:
C-hout: geïmpregneerd hout, zijnde behandeld hout waar stoffen al dan niet onder druk zijn ingebracht om de duurzaamheid te verbeteren:
- gecreosoteerd hout (met koolwaterstoffen en teren bewerkt)
- gewolmaniseerd hout (CC- en CCA-hout); CCA-hout bevat naast koper en chroom ook arseen; CC-hout bevat wel koper en chroom, maar geen arseen
- hout dat met andere middelen (fungiciden, insecticiden, boorhoudende verbindingen, quaternaire ammoniumverbindingen) is behandeld.

De minimumstandaard conform LAP2 voor het be- en verwerken van gewolmaniseerd hout is storten op een daarvoor geschikte deponie.

Het toepassen voor hoofdgebruik als brandstof of het verbranden als vorm van verwijderen is alleen toegestaan wanneer de daarbij ontstane reststoffen (assen) worden gestort zodat geen verspreiding van de metalen kan plaatsvinden.

Materiaal- of producthergebruik van gewolmaniseerd hout (CC en CCA) is niet toegestaan, met uitzondering van materiaalhergebruik van CCA-hout, voorzover dit kan op grond van het Besluit met arseenverbindingen behandeld hout milieubeheer.

Het koper, chroom en arseen dat aanwezig is in het CCA/CC-hout zal zowel bij gecontroleerde als ongecontroleerde verbranding vrijkomen. Echter, bij gecontroleerde verbranding wordt koper, chroom en arseen vastgelegd in de bodemassen/reststoffen en vindt veel minder emissie plaats naar het water en de lucht. De verbrandingsresten moeten conform de minimumstandaard van LAP2 gestort worden om verdere verspreiding van deze componenten te voorkomen.

Om u toch meer informatie te kunnen verschaffen zijn bij deze mail nog een aantal bijlagen van internet bijgevoegd die betrekking hebben op CCA-hout.

Over de gezondheidsrisicoÂ’s kunnen wij niets zeggen. Deze vraag hebben wij voor u doorgestuurd naar de GGD Zaanstreek Waterland.
Ik hoop hiermee uw vraag voldoende te hebben beantwoord.

Eventueel kunt u uw vraag nog richten aan het RIVM.

Plaats reactie