Gemeente Purmerend

Wat is het beleid van de gemeente?
Plaats reactie
vuurkorf
Site Admin
Berichten: 1402
Lid geworden op: 04-09-2015 22:42

Gemeente Purmerend

Bericht door vuurkorf » 19-05-2016 20:51

Hierbij volgt de beantwoording op de vraag over hoe de gemeente Purmerend meldingen behandelt met betrekking tot houtrookoverlast van houtkorven, openhaarden, kampvuren etc.

Geldende regels
Het stoken van hout in een openhaard in de woning of het gebruik van buitenkachels, barbecues, vuurkorven, gelbranders en tuinfakkels is binnen Purmerend toegestaan. Maar wel geldt dat het stoken van hout geen gevaar of overlast voor de omgeving mag veroorzaken.

Er gelden bepaalde spelregels voor het gebruik van voornoemde stookvoorzieningen. Een openhaard in de woning moet voldoen aan de technische vereisten uit het Bouwbesluit 2012. Daarnaast geldt op grond van artikel 1a van de Woningwet en artikel 7.22 van het Bouwbesluit 2012 dat handelingen, zoals het stoken van hout, geen overlast in de omgeving mag veroorzaken.

Daarnaast is in onze Algemene Plaatselijke Verordening opgenomen dat open vuur verboden is tenzij daarvoor een ontheffing/vergunning is verleend. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld vreugdevuren of kampvuren.

Overlast bewijzen
Ondanks de voornoemde regelgeving is hinder vanwege het stoken van hout moeilijk te bewijzen. De voornoemde artikelen zijn moeilijk handhaafbaar. Overlast en hinder zijn subjectieve begrippen. Wat de één als hinderlijk ervaart, vindt de ander de natuurlijke lucht van een gezellig knappend houtvuurtje. Wat is overlast en wanneer is de hinder dermate ernstig dat er handhavend moet worden opgetreden? Ook moeten wij rekening houden met zowel de belangen van de klager als van de stoker. Bij het bewijzen van overlast gaat onder meer om waarnemingen van toezichthouders, deskundigenrapportages, videobeelden, een logboek bijhouden, indicatieve modelberekeningen en of meerdere buurtbewoners overlast ervaren.

In de praktijk
Wanneer wij stookklachten ontvangen, bespreken wij deze met de stoker. Wij attenderen de stoker erop om schoon (ongeverfd, niet geïmpregneerd) en droog hout te gebruiken. Ook is het van belang dat de stoker bij het juiste weertype stookt zodat er voldoende "trek" ontstaat en de rook zich snel verspreidt en verdunt. Ook speelt de windrichting een rol. In Purmerend zijn stookklachten op deze wijze afgehandeld en is er geen aanleiding geweest om stookverboden op te leggen.

Daarnaast kunnen buren of buurtbewoners afspraken met elkaar maken over het stoken en op die manier voorkomen dat er (ernstige) overlast ontstaat.

Conclusie
Gelet op het vorenstaande is er regelgeving aanwezig om hinder vanwege het stoken van hout tegen te gaan. Bij eventuele klachten wordt de situatie onderzocht en besproken. In geval van bewezen overlast zijn wij bevoegd handhavend op te treden tegen de overtreder. "

Plaats reactie